Citizen Lights 2018

inleiding

Citizenlights is het festival dat het einde van de winter in Schaarbeek verlicht. Feestelijk, familiaal en milieuvriendelijk, het vindt plaats in de buurt van de Louis Bertrandlaan, een kenmerkende slagader van een sfeervolle en mooie gemeente waar iedereen zijn plaats vindt.

Doe mee met ons op 23 en 24 februari 2018 voor twee hartverwarmende en verlichte avonden. Een unieke kans om elkaar te ontmoeten in een aangename sfeer en om de duisternis anders te beleven.

Wandel door de straten van de buurt! Bewonder de installaties van lokale en internationale kunstenaars die met mekaar wedijveren qua schoonheid en originaliteit! Parade met lantaarns, specifieke en spectaculaire verlichting van opmerkelijke gebouwen en historische huizen, paviljoenen vol licht en muziek… Laat je meeslepen door dit schitterende programma en neem actief deel aan deze tweede editie van het Citizen Lights festival.

programma

GROTE OPENINGSPARADE
Rooftoptiger

Tijdens de zomer en herfst van 2017 traden verschillende kunstenaars in contact met de Schaarbekenaars om hun dromen en wensen « te verzamelen » voor het Citizen Lights Festival van 2018. Dankzij deze collectie van dromen ontstond het idee om een grote lichtparade te organiseren. Een mooie gelegenheid om een band te smeden en een gezellige sfeer te verzorgen door onze gemeente te belichten, zowel letterlijk als figuurlijk.

Verschillende scholen, verenigingen en inwoners hebben deelgenomen aan het project door verschillende sprookjesachtige en poëtische verlichte beeldhouwwerken te ontwerpen. Samen zullen ze de grote openingsparade van het festival verlichten en uiteindelijk vormen ze de gigantische kroonluchter die op vrijdag avond het Colignonplein zal verlichten, pal voor het gemeentehuis.

 

Vrijdag 23/02
18u00 : Vertrek van de parade op het groot centraal grasveld aan de Louis Bertrandlaan, ter hoogte van het Brusiliagebouw
18u30 : stop op het Lehonplein
19u00 : Performance en apothéose van de parade – Colignonplein

Zaterdag 24/02
Tentoonstelling van de sculpturen van de grote parade –  Dépôt van de tram, rue Rubens 97

 

GUERILLAS LIGHTING
Radiance35

De Guerilla Lighting is een leuk en participatief evenement. Sluit je aan bij een groep van een tiental mensen om langs verschillende openbare plaatsen te dwalen, met draagbaar lichtmateriaal. Verlicht een paar minuten op spectaculaire wijze verschillende welbekende plekken van de buurt.

Vertrek Schaarbeeks Biermuseum – Louis Bertrandlaan 33-35
Vrijdag 23/02  – 21h00
Zaterdag 24/02 – 18h30

INTERNATIONAal gerenommeerde artiesten

A.
PAVILLON

Sébastien Lefèvre – Lehonplein

Pavillon is een meeslepende, levendige en gastvrije installatie. Betreed dit voortdurend veranderende werk. Het wordt regelmatig wakker en onthult een verlicht en muzikaal, dynamisch en gesynchroniseerd schouwspel.

B.
PERGOLA
LAb(au), kerkplein van de Sint Servaaskerk, Haachtsesteenweg 309

PERGOLA is een metalen structuur die de bezoeker uitnodigt om plaats te nemen onder een kunstmatige hemel om er de lichteffecten te bewonderen.

C. D.
PLAY
Nathalie Maufroy
Caravan – centraal grasperk van de Louis Bertrandlaan
Invaders – Haechtsesteenweg 209

Een caravan bewoond door ezels, een doos waar de herhaling de tijd markeert, filmfresco’s die overdadig zijn… deze reis in een zwart-wit visueel heelal schommelt tussen bevreemding, humor en absurditeit.

E.
LUMINESCENCE
Atelier Erik Barray – Groot centraal grasveld aan de Louis Bertrandlaan ter hoogte van het Brusiliagebouw

Trillen, flikkeren, glanzen; het licht wordt zichtbaar op het vlechtwerk, splitst, verkleurt in een oneindig aantal tinten. Een installatie die tot leven komt en je uitnodigt om een ​​onschuldige en tegelijk verantwoordelijke blik te werpen op de schoonheid van de natuur.

VIA PARADE
Collectieve creatie van de compagnie l’Homme debout, ontworpen, geschreven en in scene gezet door Benoît Mousserion – mobiele performance

VIA vertelt de twee tochten die eenzelfde man aflegt met een tussentijd van een tiental jaren. De twee  tochten overlappen elkaar: de ene tocht heeft hij ondernomen toen hij zijn  door oorlog geteisterd land moest verlaten en de tweede tocht is deze die hij dertig jaar later ondernam om op zijn stappen terug te keren zoekend naar zijn verleden

20u00 : Vertrek Houffalizeplein

LOKALE INITIATIEVEN

1.
L’ARCHIVAIRE DES CONTES CREPUSCULAIRES
Pieter Fannes, Tuur Florizoone, Etienne Plumer & Pascal Rousseau – Ecuries van de Tram, Rubensstraat 95

Via een lichtprojectie brengt tekenaar Pieter Fannes taferelen tot leven uit de werken van Michel De Ghelderode (1898-1962), toneelauteur, dichter, schrijver en archivaris van de gemeente Schaarbeek

2.
LIGNE D’AARSCHOT
Collectief Fijne Charcuterie – Sint-Lukas Kunsthumaniora, MIVB, kunstenaars en inwoners Dépôt van de tram, Rubensstraat 99

“Ligne d’Aarschot” brengt jou een andere kijk op de Aarschotstraat en neemt je mee naar ‘De wereld van de verleiding’, ludiek gebracht in een rijdende tram.

3.
ACALUMI 1030
Vzw Amis Académie de Schaerbeek – Sint-Servaaskerk, Haachtsesteenweg 309

De klanken van dit prachtig orgel, volledig badend in het licht, doen het hart van de Sint-Servaaskerk als geen ander slaan. Onthaal met een voorstelling van een groep leerlingen van de muziekacademie voor de Sint-Servaaskerk

  • 18u00-18u15 : kerkplein – Light-rythm & sound – jongeren van de academie
  • 18u30-18u50 : Orgel, Klank en lichtspel in de St Servaaskerk
  • 18u50-19u05 : kerkplein – Light-rythm & sound – jongeren van de academie
  • 19u30-19u50 : Orgel, Klank en lichtspel in de St Servaaskerk
  • 20u30-20u50 : Orgel, Klank en lichtspel in de St Servaaskerk
  • 21u30-21u50 : Orgel, Klank en lichtspel in de St Servaaskerk

4.
VERLICHTE DIALOOG
Het Cultureel Centrum in samenwerking met « La Concertation vzw ” – De Lochtstraat 91

Vrijdag 23/02 :

We nodigen jullie uit om u in de Lochtstraat, binnen een reuze Bubble  u te laten betoveren door Noorse liederen, slam dichters of Turkse liedjes. Een lichtspel zal er de straatverlichting vervangen. Samen met een koor vervoegen we de grote openingsparade om onze lantaarns te gaan plaatsen op het Colignonplein. Kom onze straat verlichten met jullie glimlach en deel jullie dromen en hang ze aan onze verlichte “dromenvanger”.

Zaterdag 24/02 :
Lichtinstallaties aan de ramen van het Cultureel Centrum van Schaarbeek

5.
LA ROUE DU SILENCE
Amadeo kollectief – Louis Bertrandlaan

Laat je fantasie de vrije loop. Dit gigantisch beeldhouwwerk biedt een moment van poëzie voor het hele gezin in de duisternis van de nacht.

 

6.
CITOYENS AU COEUR DE LA LUMIERE
Galerie Artère’30, Mounia Badrane en Rachid Seddouk – ingang van het Schaarbeeks Biermuseum, Louis Bertrandlaan 33-35

« Morphings », gemaakt met portretfoto’s van buurtbewoners versieren en verlichten de toegang tot het Biermuseum.

7.
LICHTPAD IN DE TUIN VAN DE PASTORIJ
Philippe Massart, Diana Gonnissen, Chorale TaTaPatat, Katinka Ziesemer, Françoise De Smet, Kiasha – Louis Bertrandlaan 37

Een lichtpad nodigt u uit om de pastorietuin te ontdekken, ditmaal met projecties, installaties, gedichten en liedjes. Zoveel manieren om vriendschap, broederschap en een vreugdevolle samenleving samen te vieren.

8.
SOS LUMINA
VERLICHT SPEELPLEIN
Patrimoine à Roulettes & leerlingen 6de leerjaar – School n°1 Josaphatstraat 229

Een explosieve cocktail van kinderen en kunstenaars verandert de school in een uitdagende lichtperformance. Zal het voor jullie lukken om terug energie te geven aan Koningin Luminia?

18u00 – 21u00

9.
DIEUDONNE EN DE VISSEN
Amadeo kollectief – Houffalizeplein

Kom binnen in deze vreemde verlichte sculptuur bedekt met bladeren en speel met de mysterieuze muzikale en verlichte sfeer.

10.
DE STEM VAN DE MUZIEK IS ONZE STEM VAN ALLEN
Golden Rose & Beltud – Houffalizeplein

Een schaduwtheater, dat je onderdompelt in verschillende buurtculturen dankzij poëtische voorstellingen.

19u00, 20u00, 21u00

11.
SOUNDWAVES
Julie de Clercq ,Aiko Devriendt en Hendrik Lasure – Wassalon en zijgevel van de Brusilia, Louis Bertrandlaan 94

Aan de voet van Brusiliatoren, kan je deelnemen aan een audiovisuele improvisatieperformance. Gebruik vloeistoffen en creëer een live geprojecteerde animatie, vergezeld door muzikale impro-sessies.

18u30, 19u30, 20u30, 21u30

12.
NEIGHBOURHOOD LIGHT CHOREOGRAPHY

Bewoners van de Fiersstraat, Thomas Laureyssen (LUCA School of Arts) Rafaella Houlstan-Hassaerts & Giulietta Laki (ULB) met de ondersteuning van Phillips en Innoviris – Fiersstraat

Kom een lichtgevende choreografie uitwerken met een verlichtingssysteem dat via internet is verbonden met een tiental huizen in de Fiersstraat.

13.
LA POMPE DES SENS
Compagnie O’Kiproko – mobiele performance, verschillende locaties

Een clown die al uw zintuigen tracht te prikkelen zal in de buurt rondwandelen en u uitnodigen om haar te volgen langsheen verschillende installaties met ludieke mini-sessies.

Vrijdag 23/02 
18u30 : Vertrek Schaarbeeks Biermuseum, Louis Bertrandlaan 33-35
20u15 : Vertrek Colignonplein

Samedi  24/02
18u30 : Vertrek Houffalizeplein
20u15 : Vertrek Houffalizeplein

 

CLOSING PARTY
Les Ecuries van de tram, Rubenstraat 95 – op 24/2 vanaf 22uur

Het collectief Fijne Charcuterie nodigt iedereen uit om deel te nemen om het begrip verleiding zo breed mogelijk te verbeelden!

DE VERLICHTE VERLINDEN
Radiance35 eN Arto

De gevels van de Louis Bertrandlaan komen tot leven met een lichtgevende choreografie die de details en de architectuur van deze straat in de kijker plaatsen.

 

VOOR EEN DRANKJE, KLEINE EN GROTE HONGER

ENTREPOTE ON STAGE – Houffalizeplein
Entrepote on stage is een food truck caravan waar jullie heerlijke pannenkoeken kan eten en meenemen, genieten van een glaasje sap, cider of bier. Een feest voor de smaakpapillen!

SCHAARBEEKS BIERMUSEUMLouis Bertrandlaan 33-35
Hier vindt u het infocentrum van het Festival
Het Schaarbeeks biermuseum is gratis toegankelijk gedurende het Citizen Lights festival.

LES ECURIES VAN DE TRAMrue Rubens 95
Warme snacks en drankjes.
Talrijke andere horecagelegenheden in de buurt ontvangen u graag met een feestelijk aanbod.

participatief

SAMEN SCHAARBEEK VERLICHTEN !

Neem deel aan de grote openingsparade. Kom samen met familie of vrienden en maak thuis je eigen lantaarn door een videohandleiding te volgen die op deze webpagina beschikbaar is…

Een weekje voordien, als de parade en het festival er aan staan te komen, verlicht dan een paar dagen je ramen met je prachtig ontwerp.

Sluit op vrijdag 23 februari om 18u00 aan aan de Grote Openngsparade. Kom met je lantaarn om samen met honderden anderen burgers een groot verlicht kunstwerk te bouwen.

praktische info

Met de bus, tram, trein, auto, fiets, te voet, kom met ons mee naar het Citizen Lights Festival !

Fiets – Villo Stations !
www.villo.be

Station n° 140 – AZALEES / AZALEA
AVENUE PAUL DESCHANEL/LAAN FACE/TEGENOVER N° 6-8

Station n° 142 – BIENFAITEURS/WELDOENERS
AVENUE ROGIER / ROGIERLAAN 269/271

Station n° 145 – COTEAUX/WIJNHEUVELEN
AVENUE ROGIER / ROGIERLAAN 128

Openbaar vervoer

STIB Tram 92 = Halte St-Servaaskerk
STIB Tram 25 = Halte Robiano (en 5 min wandelen tot de halte Louis Bertrandlaan)
STIB Bus 65, 66 = Halte Robiano (en 5 min wandelen tot de halte Louis Bertrandlaan)
STIB Bus 59 = Halte Herman
De Lijn 270, 271, 272, 620 = Halte Schaarbeek Lehon

Trein

Station = Station Brussel-Noord & Station van Schaarbeek

Met de auto

Gemakkelijk parkeren = Lambermontlaan en 10 min. stappen

galerij

partners

Een initiatief van de gemeente Schaarbeek

 

Met de steun van